روان سالم در سالهاي اخير توجه زيادي به رابطه عوامل رواني و بیماریهای جسمي شده است. انسان موجودی است که تحت تأثیر عوامل جسمی، روانشناسي و اجتماعي قرار دارد. امروزه بسياري از بيماريهاي جسماني (بخصوص بيماريهاي قلبي) ارتباط زیادی با مشكلات رواني دارند.
افرادی که خصوصیات رواني متفاوتی دارند به بيماريهاي جسماني متفاوتی هم مبتلا میشوند. افرادی که در مقابل فشار رواني مقاومترند، به بیماریهای جسمي كمتری مبتلا میشوند. به طور مثال نظر آدمها در مورد موقعیتها، متفاوت است و ممكن است يك موقعیت خاص، براي یک نفر استرس آور و براي فرد دیگري نشاط آور باشد.
از طرف دیگر بیشتر افرادی که به بیماری های قلبی مبتلا هستند، مشکلات روانی مثل افسردگی، اضطراب، فراموشی و حواسپرتی دارند. هرکدام از این مشکلات روانی باعث بدتر شدن وضعیت جسمی آنها و ناتوانی آنها در زمینه های مختلف میشود.
بیماران بستری در بخش مراقبتهای ویژه قلبی، نگرانیهای زیادی داشته و تقریباً دو سوم بیمارانی که سکته کردهاند، دچار افسردگی و اضطراب میشوند. 15 درصد تا 50 درصد بیماران بستری در بخشهای قلب افسردگی و اضطراب دارند که این اضطراب و افسردگی اثرات بدی روی سلامتی، بهتر شدن بیماران و زندگی آنها دارد. برای مثال افسردگی باعث بیشتر شدن بیماریهای قلبی بخصوص سکته قلبی میشود.
بنابراین از جمله مسائل مهمی که بیماران قلبی با آن مواجه هستند، مشکلات روحی روانی آنهاست که باید حالات روحی آنان را شناخته و برای کاهش ناراحتی ناشی از آن اقدام کرد. توجه نکردن به مشکلات روانی بیماران قلبی باعث بدتر شدن وضعیت آنها میشود.
به همین دلیل روانشناسان ميتوانند، بطور مؤثري به اين گونه افراد كمك كنند.
محققين دريافتهاند كه:
- درمان گروهي براي بهبود بيماران قلبي، سلامتي رواني آنها را بيشتر كرده و در طول سه سال اول دوره بهبود، احتمال بهبود وضع سلامتی را در بیماران افزایش میدهد.
- یک جلسه مشاوره روانشناسي در هر هفته و به مدت 7 هفته ميتواند احتمال بستري شدن دوباره بيماران قلبي را به میزان زیادی كاهش میدهد.
- مشاوره روانشناسي بيماران بستری باعث میشود افسردگي و اضطراب آنها کمتر شده و زمان كمتري در بيمارستان بمانند.روان سالم